KZS-Klubi-Sodniki-Licenciranje

Kaj imajo vsi zgoraj našteti skupnega.  To je KOŠARKA. Tega bi se morali zavedati vsi, ki SODELUJEJO v tem procesu.

KZS so ustanovili klubi, da bi bila servis  klubom v tekmovanju. KLUBE so ustanovili zanesenjaki, ki imajo radi košarko in živijo za košarko. SODNIKI so sestavni del  te igre, ki naj bi pozitivno vplivali na popularizacijo košarke v družbi.  Za dvig kvalitete dela in poslovanja klubov je KZS uvedla po vzoru nogometa LICENCIRANJE klubov.  To naj bi dvignilo transparentnost poslovanja in dvig kvalitete dela v klubih.

Licenciranje košarkarskih klubov sigurno ni tako rigorozno, kot pri nogometaših, kjer so v nižje lige »odleteli« tudi tako tradicionalni klubi, kot so Olimpija, Mura in Koper. Vendar pa obstajajo pomisleki ali so kriteriji licenciranja za vse klube enaki – predvsem pri višje rangiranih. Klubi v nižjih ligah se borijo predvsem z obstankom, kroničnim manjkom finančnih sredstev in po navadi nerazumevanjem lokalne skupnosti za pridobivanje sredstev, s katerimi izpelješ tekmovalno sezono. Dejstvo pa je, da je papirologije v postopku licenciranja ogromno. Predvsem je to nerodno v manjših kolektivih, kjer se ljudje v upravi ali celo trenerji s košarko ukvarjajo amatersko. Včasih je bolj pomembno, da zadostiš zahtevam na papirju, kateri tako ali drugače prenese vse. Tudi povsem nelogične in nepragmatične zahteve.

Torej trenerji, sekreatarji in drugi klubski delavci skrbijo, da delo v klubu poteka nemoteno. Zadostiti je treba zahtevam licenciranja, zagotoviti je treba finančna sredstva, termine za treninge in seveda zadostno število otrok. Trenerji, ki so tudi licencirani, se z njimi ukvarjajo cel teden. Učijo jih košarkarske in nekošarkarske stvari, vsi skupaj pa komaj čakajo vikend tekme. Včasih tekmo izgubiš, včasih zmagaš. In vedno se kaj naučiš. Sprašujemo pa se, ali so sodniki tudi licencirani? Tako kot trenerji in košarkarski klubi?

Definitivno so rangirani, vendar pa kontrole na tekmah mlajših starostnih kategorij ni. Dve leti je znan že spor med KZS in sodniško organizacijo, zaradi katerega najbolj trpi košarka v mlajših kategorijah. Ker je sodnikov premalo, imajo premalo znanja in občutka za košarko, ker jo niso nikoli igrali. Ali pa kar je še huje, nekateri podcenjujejo delo trenerjev in igralcev tekom tedna in pridejo na tekmo gledati »na uro« ali pa voditi tekmo, da so oni v prvem planu. Sledi slaba volja med akterji tekme ter kazni, ki jih plačujejo klubi in trenerji. Sodniki, ki to povzročijo, pa so največkrat nedotakljivi in vsemogočni. Sodnik odpiska tekmo in gre na naslednjo…. In tako se vrti začaran krog.

Na eni strani same zahteve (niso vse slabe seveda) do klubov in trenerjev, na drugi strani pa sodniki, ki včasih ne opravijo svoje dela tako kot je treba in za svoje napake ne odgovarjajo nikomur. Žrtev teh napačnih odločitev so na koncu klubi, ki morajo plačevati kazni, ki so posledica slabih sodniških odločitev.

Vsi v tej verigi bi morali delati za dobrobit KOŠARKE in gledalcev, zaradi katerih se košarka igra. To pomeni, da morajo vsi našteti v tej verigi SODELOVATI za dobrobit KOŠARKE. Zato bi se morali vsi držati načela – SODELUJEMO da ZMAGUJEMO.

Je to RES pa presodite sami na tej povezavi

 NAŠI SPONZORJI IN PODPORNIKI

eti KZS Biro za Teleflex Studio Moderna Tiskarna grafs Občina Zagorje Zavarovalnica Triglav Geoplin

KK ZAGORJE


Cesta 9. avgusta 44a
1410 Zagorje ob savi
info@kkzagorje.si

KOŠARKARSKA ŠOLA


Vpiši se še danes!

VPIŠI SE
KK Zagorje

O NAS


SOCIAL


Vse pravice pridržane 2017, KK Zagorje

O strani