KOŠARKARSKI KLUB ZAGORJE – KRATKA ZGODOVINA IN DEJAVNOST

Košarkarski klub Zagorje je klub z dolgoletno tradicijo. Začetke košarkarske igre v Zagorju beležimo na prehodu iz štiridesetih v petdeseta leta prejšnjega stoletja, ko so posamezni študentje pričeli z vadbo te izredno zanimive in dinamične igre, katere domovina so Združene države Amerike. Formalno je bil klub ustanovljen  in je pričel s svojo dejavnostjo leta 1950. Velika ovira za hitri razmah košarke v Zagorju je bilo pomanjkanje ustreznih košarkarskih igrišč in športne opreme(športni copati, žoge), zato se je večji razvoj košarke začel po izgradnji košarkarskega igrišča Proletarec.

V prvih desetletjih razvoja košarkarskega športa v Zagorju, ki jih lahko poimenujemo tudi “pionirski časi”, je ekipa Zagorja nastopala v različnih tekmovalnih rangih. Počasi je raslo tudi število mladine, ki se je vključevala v Košarkarski klub Zagorje in tako je počasi tudi nastajala baza domačih igralcev, ki je uspešno predstavljala zagorsko košarko v tedanji republiki Sloveniji.

V letu 1974 je klub dosegel velik uspeh v kadetski kategoriji(igralci stari  do 15 let).Kadetska ekipa Zagorja je namreč osvojila naslov republiškega prvaka. Iz te ekipe je nato izšlo tudi nekaj igralcev, ki so naslednje desetletje nosili večino bremena nastopanja mladinske in članske ekipe Zagorja.

Članska ekipa Zagorja je tako do leta 1984 uspešno nastopala v 1. republiški ligi, v druščini najboljših slovenskih košarkarskih ekip, izvzemši ekip, ki so nastopale v 1. ali 2. zvezni jugoslovanski ligi.

Po letu 1984 je članska ekipa zaradi reorganizacije tekmovalnega sistema izpadla v 2. ligo. To so bila za klub leta preizkušenj, saj je bilo potrebno ponovno vzgojiti igralce, ki bi se lahko ponovno kosali z najboljšimi slovenskimi ekipami. Zaradi nižjega tekmovalnega nivoja je vseskozi prihajalo tudi do pomanjkanja sredstev, padlo je zanimanje gledalcev  in pripadnikov kluba.

Ponovni vzpon kluba se je začel v samostojni Sloveniji po letu 1991. Ambiciozni načrt uprave kluba, katerega cilj je bil najprej uvrstitev v A 2 ligo, nato pa tudi v 1. A državno ligo, se je začel uresničevati v tekmovalni sezoni 1994/95, ko se je članski ekipi uspelo uvrstiti v A 2 ligo oz. 1B SKL.

Zaradi pomanjkanja ustrezne športne dvorane, obstoječe šolske telovadnice niso bile več ustrezne, je morala članska ekipa dve tekmovalni sezoni gostovati v Hrastniku, kjer se je ob nekaterih okrepitvah igralcev iz drugih slovenskih klubov, dodobra usidrala v drugi ligi in celo posegla po najvišjih mestih.

V letu 1997 je občina Zagorje ob Savi zgradila moderno in prostorno športno dvorano, v kateri so se  zagorskim košarkarjem odprle povsem nove možnosti treniranja in igranja ter  doseganja vrhunskih rezultatov.

Rezultat ambiciozne uprava kluba, razumevanje in podpora občine Zagorje ob Savi in zagorskega gospodarstva, je bil uvrstitev Košarkarskega kluba Zagorje leta 1999  v 1. državno ligo KOLINSKA, v druščino najboljših 12 ekip Slovenije v košarki. To je tudi najvišji rang igranja, ki ga je v več kot štiridesetletnem razvoju dosegel Košarkarski klub Zagorje.

Košarkarski klub Zagorje je v prvi sezoni, v kateri je nastopil v 1. državni ligi nastopil tudi v enem od evropskih tekmovanj in sicer v Koračevem pokalu.

V tekmovalni sezoni 2000/2001 se je klub v pokalnem tekmovanju uvrstil na finalni turnir štirih najboljših ekip Slovenije in s tem dosegel največji uspeh v zgodovini kluba.

Zaradi uspešnega nastopa v preteklih sezonah in medijske odmevnosti nastopanja kluba v prvi državni košarkarski ligi je klub podpisal sponzorsko pogodbo z LB Banko Zasavje, d.d., in si tako za nekaj let zagotovil stabilen vir financiranja. Klub je tudi prevzel ime po glavnem sponzorju in se preimenoval v KK Zagorje Banka Zasavje. Banka Zasavje, d.d., je bila vse do predlanske sezone  glavni sponzor, v letu 2006 je klub spet prevzel staro ime KK Zagorje.

18.10.2007 je bila podpisana s pokroviteljem KD Finančna točka sponzorska pogodba, ki je omogočila, da je klub lahko še tekmoval in nastopal v 1. A SKL.

Leto 2009 pa bo v zgodovino košarke v Zagorju zapisano s črnimi črkami. Takrat je UO KK Zagorje sprejel sklep, da razpusti člansko ekipo in izstopi iz 1. A SKL. S tem pa se je zaključilo deset letno obdobje nastopanja KK Zagorje v 1. A SKL, ki je imelo svoje lepe in tudi hude čase.

Tako kov v življenju je rojstvo in smrt, se je tudi v Zagorju pokazal kanček upanja za košarko z ustanovitvijo Košarkarske društva Zagorska dolina. Glavna naloga društva je, da nadaljuje tradicijo igranja košarke v Zagorju in skrbi za razvoj mladih igralcev.

Hišo je treba pričeti graditi pri temeljih, tako je društvo dalo največji poudarek vzgoji najmlajših igralcev starih med 6 in 15 let. Glavno poslanstvo pri delu z mladimi pa je, da ne želi otroke vzgojiti samo v dobre košarkarje oziroma športnike, ampak jih želi vzgojiti predvsem v dobre, zdrave in pozitivne osebnosti.

Tako je klub pri delu z mladimi igralci leta 2015 prišel do točke, ko se lahko po 6 letih v Zagorju ponovno igra članska košarka, ki predstavlja vrh piramide dela vsakega klubu.

Ekipa je začela tekmovanje v 4. SKL v sezoni 2015-16. Članska ekipa je bila v celoti sestavljena iz domačih igralcev, ki so jo sestavljali igralci mladinskega pogona, mlajši od 20 let in nekaj izkušenih igralcev, ki so igrali v drugih klubih, vzgojeni pa so bili v domačem okolju. Ekipi so je pridružilo še nekaj igralcev iz Trbovelj, ki so videli svojo priložnost za uresničitev svojih želja, da bi igrali v članski kategoriji.

Da ima klub člansko ekipo sta pomembna dva vidika. Prvi je, dati priložnost čim večjemu številu mladih igralcev, da pokažejo svoj talent in v nekaj letih napredovati v višji rang

tekmovanja, kjer smo že tekmovali. Drugi vidik pa je vzpodbuda mlajšim igralcem, da imajo pred sabo cilj, to je igranje v članski kategoriji.

V letu 2015 je prišlo še do ene spremembe, ko se je Košarkarsko društvo Zagorska dolina preimenoval v Košarkarski klub Zagorje. Tako je po 6 letih v Zagorju spet KK Zagorje.

V košarkarskem klubu Zagorje se vsa leta daje velik poudarek na vzgoji mladih igralcev, saj se klub zaradi finančnih omejitev in navezanosti gledalcev na klub zaveda, da morajo  okostje članske ekipe tvoriti domači igralci iz Zagorja oz. iz Zasavja.

Z vključevanjem številne mladine v aktivnosti kluba, klub opravlja tudi pomembno socializacijsko in preventivno vlogo, saj je šport pomembno področje, ki mladim vceplja pozitivni odnos do življenja, jim vzbuja pozitivne vrednote in zdrav smisel do življenja.NAŠI SPONZORJI IN PODPORNIKI

eti KZS Biro za Teleflex Studio Moderna Tiskarna grafs Občina Zagorje Zavarovalnica Triglav Geoplin

KK ZAGORJE


Cesta 9. avgusta 44a
1410 Zagorje ob savi
info@kkzagorje.si

KOŠARKARSKA ŠOLA


Vpiši se še danes!

VPIŠI SE
KK Zagorje

O NAS


SOCIAL


Vse pravice pridržane 2017, KK Zagorje

O strani